Kävimme siis tänään miehen ja vauvan kanssa kuulemassa patologin lausunnon syövästäni. Vatsaani oikein kramppasi koko aamupäivän kun odottelin 12.30 aikaamme kirurgille. Ei paljoakaan tullut nukuttua viime yönä. Kaiken lisäksi alkoi maitoa tulla rinnasta toissapäivänä vaikka maidon nousua estävän pillerin olin lapsivuodeosastolla saanut.

Mutta pessimisti ei pety, niin se vaan on. Kun olin mielessäni jo kuvitellut pahimmat skenaariot niin istuessani kuulemassa kirurgia mikään hänen kertomansa ei sokeerannut minua. Emme kyllä valitettavasti saaneet kokea mitään iloista yllätystäkään, lääkäri ei sanonut meille "pahoittelemme virhettämme, kasvain onkin hyvänlaatuinen". Syöpä on gradus III, eli aggressiiviinta laatua (asteikko on I-III), HER2 positiivinen, osittain (50%) hormooni riippuvainen, duktaalinen ja imusolmukkeista 5/24 olivat "saastuneita" (eli "pääsen" levinneisyys tutkimuksiin lähiaikoina, että saadaan selville onko syöpä ehtinyt levitä jonnekin muualle kehoon). Mikäli imusolmukkeet olisivat olleet puhtaat on levinneisyys erittäin epätodennäköistä, toisin kuin nyt...

Kävin myös kirurgisen osaston fysioterapeutilla. Ihana huumorintajuinen, iloinen nainen oli hän, mutta miellyttävä tuo käynti ei missään nimessä ollut. Fysioterapeutti paineli leikatun puolen käsivarttani erittäin hellällä otteella, mutta kipu, joka siitä aiheutui oli mieletön. Käynnin jälkeen tosin käsi on ollut parempi kuin päiviin. Hyvä uutinen oli, että on normaalia, että käsi on jäykimillään noin kuukausi leikkauksesta, olin jo ehtinyt huolestua, kun on tuntunut, että käsivarsi menee vaan huonompaan suuntaan, on välillä lähes käyttökelvoton. Jumppaa jumppaa jumppaa ja vielä lisää jumppaa! kuulemma 2-3 kuukautta leikkauksesta pitäisi käsivarsi "normalisoitua". Ensi viikolla seuraava käynti.

Fysioterapian jälkeen kävimme osasto 52´lla. Sain sieltä uudestaan maidon nousun esto lääkkeen ja sain uudestaan katsella odottaesani imetyksestä tehtyjä julisteita pitkin käytäviä... Ihana kirurgi, joka järjesti tämän pillerin oton näin helposti, eikä vaan kirjoittanut reseptiä kalliille lääkkeelle ja käskenyt apteekista käydä hakemassa. Tämä tapa oli julisteista huolimatta kivuttomampi.

Kirjoitan iloisemmin ehkä huomenna.