Yhteensä sytostaatteja tulen saamaan tiputuksena 6 kertaa kolmen viikon välein. Kolme kertaa Taxotere (docetakseli) solunsalpaajaa ja kolme kertaa CEF solunsalpaaja-hoitoa(hoito koostuu kolmesta eri lääkkeestä). Taxoteren kaveriksi tulee Herceptin täsmälääke minulla diagnosoituun HER2-positiivisuuteen (HER2-tekijä lisää syövän ärhäkkyyttä muun muassa), Herceptin hoitoa jatketaan CEF hoitojen jälkeen. Iltaa ennen hoitoja aloitan viiden päivän kortisonikuurin. Sytostaatti-hoidon jälkeisenä päivänä pistän itseeni vatsanahkaan Neulasta-piikin estämään leukosyyttien romahdusta ja täten vähentämään infektioherkkyyttä.

Maanantai aamuna koitti sitten tämän rintasyöpäpotilaan ensimmäinen sytostaattihoitokerta. Äitini tämän kaiken kakan kokeneena, tuli mukaan "pitämään minua kädestä kiinni" ja juttelemaan mukavia kun tämä ensimmäinen kerta kesti niinkin kauan kun yhdeksästä kahteen. Hyvä, että äiti oli mukana, jännitti kuitenkin kun kaikki niin uutta ja outoa. Ensi kerralla hoito ei kestä kuin 2-3 tuntia. Näin ensimmäisellä kerralla tiputettiin lääkkeitä hitaammin allergisen reaktion varuilta. Istuin sitten siinä ihmettelemässä hommaa hammaslääkärituolin näköisessä istuimessa ja juttelin sitäsuntätä äidin kanssa. Oli oikeastaan ihan mukavaa kaikin puolin, omahoitajanikin oli asiallinen, selväpuheinen ja luotettavan oloinen. Mitään kauheeta ei tapahtunut. Join vettä ja imeskelin jääpaloja, joita hoitaja suositteli suun oireiden lieventämiseksi. Hassun tuntuinen kutina, joka alkoi aika nopeasti suussa levisi nieluun tiputuksen aikana, käsissä ja jaloissa vähän puutumista ja hassua kutinaa, mutta ei todellakaan mitään pahoja oireita tai tuntemuksia.

Perjantainen hoitaja, jonka piti informoida minua hoidon aloittamisesta ei viitsinyt mainita eväiden mukaan ottamisesta. Kaikenlaisia hyviä vinkkejä ja tsemppejä sain facebookin vertaistukisivustolta sekä kavereilta ja tutuilta, mutta kukaan ei maininnut, että kannattaa ottaa eväät mukaan... Monissa sairaaloissa nimittäin sytostaattihoitojen ajaksi sairaala tarjoaa pientä naposteltavaa, HUS myös ennen. Äitikin sanoi, ettei sinne eväitä tartte, että siellä on aina jotain kahvileipää talon puolesta (näin ainakin käytäntö 5 vuotta sitten). Äiti kävi sitten kilttinä ihmisenä ostamassa minulle herkullisen sämpylän kanttiinista.

Oireet lääkkeistä näin ensimmäisen sytostaatti-hoidon illalla: kutinaa suussa, kaulalla, käsissä ja jaloissa. Kipeä kurkku. Kuiva suu. Punainen ja kuumottava naama sekä todella virkeä olo -kortisoonin sivuvaikutuksia. Ilansuussa oli erittäin lievää äklötystä ja päänsärkyä, joka meni nopeasti ohi.